A Common Rail....


A nagynyomású dieselek már jó néhány éve koptatják az aszfaltot és így javításuk is időszerűvé vált. 

              Jelenleg 4 cég foglalkozik CR (Common Rail) rendszerek gyártásával.


Megnevezés rövid jellemzés:
Bosch:         -régi cég nagy múlttal, rendszerei javíthatóak, bár nem mondhatók olcsónak

Denso :       -ugyancsak nagy múltú gyártó, javítástechnológia már van, de sok az olyan injektor van amit nem enged javítani

Delphi:        -kezdetben Rotodiesel aztán Lucas, majd TRW. Gyors, pontos rendszert fejlesztett ami azonban hosszú távon nem vált be...

Siemens:    -elképesztően gagyi, mintha a kínai piacon akarnánk minőséget venni. Maradtak volna inkább az orvosi műszerek gyártásánál.

 

 Általánosan elmondható, hogy miden gyártó ajánlása szerint 150 000Km megtétele után cserélni kell a befecskendező rendszer elemeit.

Aki ennek eleget tesz az szinte biztos, hogy gondtalan autózásnak néz elébe.

De!
Ki az, aki a mai világban egy ilyen futásteljesítményű autóra el tud és persze el is akar költeni cirka 800 000Ft-ot? (Az ár tartalmazza a 4db injektor és a nagynyomású szivattyú árát és a munkadíjat)

Mert sajnos ez a helyzet. Elképesztő anyagárakkal találkozunk ezeknél a rendszereknél. Érthető tehát az igény az injektorok javítására. A nagynyomású szivattyúk többnyire bírják a strapát nem kell 150 000 után cserélni őket. 


Na nézzük akkor a típus problémákat.

 Általános hibák, amelyek előfordulnak minden rendszernél.

1. A motor nehezen indul és/vagy terheléskor leáll.

       - Magas résolaj veszteség. A résolaj szükséges dolog, mivel hűti az injektort.  Amikor azonban  visszaáramló mennyiség megnő,  akkor gyakorlatilag a rail nyomás                              egyszerűen elszökik, és az üzemanyag visszafolyóágon az üzemanyagtankba kerül.  Akárcsak egy injektornál is jelentkezik a hiba, akkor a motor leállhat.

                          Magyarázat: a rendszerben az injektorok sorba vannak kötve. Ha egynél elszökik a nyomás akkor a többihez sem jut el, tehát a motor működésképtelenné válik.

 2. Egyenetlen motorjárás.

       - Az injektorokat ma már nem a sugárkép, hanem a szállított üzemanyag  mennyiség jellemzi. Az egyes injektorok mind-mind más mennyiséget produkálhatnak                               ugyanazon üzemi körülmények között. Alapjáraton az ECU  (vezérlőegység) képes korrekcióra a hengerek közt. Amennyiben azonban a szállított mennyiség
         túl alacsony vagy túl magas akkor az ECU nem képes  korrigálni, a motor egyenetlenül jár. Ennél a problémánál vagy a fúvóka hibás, vagy az injektor mágnesszelepe.

         - A nyomásszabályzó szelep rossz működése is okozhatja a problémát.  A koszos, rosszul záródó szelep nyomásingadozást okoz és amikor az ECU  már nem „tolerálja”
          dolgot, akkor a motor leáll.

 

Minden gyártó egyedi kóddal (IMA kód) látja el az injektorait. A kód 16-32 karakterből áll  mely számjegyek és betűk kombinációja. Ez a kód tartalmazza az injektor gyártási hibájából eredő paraméter különbségek jelleggörbe seregeit. Szép mondat, de mit is jelent:

Nincs két egyforma injektor. Viszont adott egy motor és szeretnénk, hogy minél csendesebben, egyenletesebben üzemeljen. Adjunk tehát egy kódot minden injektornak amit az ECU-ban tárolt algoritmus felismer és kezelni tud. Az eredmény, hogy az injektorok hibáit a vezérlőegység  minden hengernél illeszteni tudja.

 

A delphi pl. 240 pozícióban méri meg az új injektorait és ez alapján generálja a kódot.


Márkajellemzők

Bosch

 

Nos, a gyártó szerint az injektoraik 450 000km (nem elírás!) futásteljesítményt kell, hogy tudjanak. Egyetlen egyszer találkoztunk egy Renault Masterrel, amelyben
470 000 km volt és még nem volt hozzányúlva a befecskendező rendszerhez. Cseréltünk benne 4 injektort egy nyomásszabályzó szelepet és a kocsi ment tovább. A gazda az alábbi infót adta:


A kocsi folyamatosan járja európát, szinte ki sem hűl a motorja.

 A sofőrök „melegváltásban” nyomják a pedált.

 Hát igen, ez a titok nyitja. Így még egy Lada is lefut vagy 250 000 km-t.

A hazai járműparkra viszont nem ez a jellemző használati mód. Rövideket megyünk, sok a hidegindítás.
Ennek eredményeképpen alig 100-150 000Km után már javítani kell az injektorokat.

 

 Hibák, megoldások:

Magas résolaj:

Az ún. golyófészek kopása az elsődleges indok. A nyomópálca kopás szintén hozzájárul a hibához. A fúvókatű berágódása és az injektorház kopása, repedése is előfordul.

 

Túl kevés-túl sok szállított mennyiség:

Általában fúvóka probléma. A mágnesszelep és a fúvókatű hézagolása is javít a helyzeten.

Denso

 A Denso név egyet jelentett a Távol –Keleti dieselekkel. Híresek voltak megbízhatóságukról, alacsony fogyasztásukról. A Denso igyekezett hasonlóan jó, modern dieseleket gyártani. Nagynyomású szivattyúi elnyűhetetlenek lettek, injektoraik gyorsak, pontosak de nagyon érzékenyek az üzemanyag minőségére. (Bár ez minden gyártóra igaz)

 Hibák:

Magas résolaj. Itt meg kell jegyezni, hogy a Denso a legérzéketlenebb a megnövekedett résolajra. Kétszer annyival is elketyeg a kocsi mint pl. a bosch rendszer esetében. Hasonlóan a bosch-boz javítható de sokkal korlátozottabban. Vagyis nem minden cikkszámot lehet javítani.             
2017-ben elmondható, hogy a denso injektorok kb. fele javítható!!!!

 Túl kevés-túl sok szállított mennyiség.

Jellemzően kevesebb a szállított mennyiség. Fúvókacsere, hézagolás a megoldás.

  

Denso van még egyes Ford, Peugeot, Citroen és Opel típusokban is.

 


Delphi

 Kisebb, gyorsabb rendszer mint a bosch. Valószínűleg olcsóbb is, legalábbis gyártói szinten, mert bővül azon autómárkák köre akik ilyen rendszert építenek be. Pl. a mindig bosch-ozó Mercedes is váltott.

Egy hátránya van.

NEM LETT VOLNA SZABAD MAGYARORSZÁGON FORGALOMBA HELYEZNI!

 A probléma:

A Magyar Szabvány szerinti gázolaj minőség nem felel meg a delphi szivattyú kenési igényeinek. Hangsúlyozni kell hogy, a szabvánnyal és nem az olajtársaságokkal van a baj. Bolondok lennének jobb gázolajat csinálni, mint ami kötelező. 

A kenési hiányosság következménye, hogy a nagynyomású szivattyúban elhelyezett kisnyomású tápszivattyú lapátjai megkopnak, berágódnak és tekintélyes mennyiségű fémreszelékkel telítik az injektorokat és velük együtt a komplett üzemanyag rendszert. Ez persze tőlünk nyugatra is megtörténik, csak nagyobb futásteljesítmény után kopnak meg az alkatrészek.

 Itt jöjjön egy közhely:

Három féle delphi rendszerrel szerelt motor van. Amelyik spénes, amelyik volt spénes és az, amelyik majd lesz.

Az elmondható, hogy a Renault 1,5 dci van legjobban kitéve a problémának. A Ford TDCI szivattyúi tovább bírják. 

Az új generációs (2010 évjárattól) nagynyomású szivattyúban ugyanazt a tápszivattyút találjuk ami annyi fejfájást okozott már a Gazdáknak!!! 

Tehát nincs minőségi javulás! 

 A delphi injektorok javítása viszont nyitott kapu. Van hozzá alkatrész és technológia.

Hibák:

Magas résolaj:

Fúvóka, illetve a hidraulikus kapcsolószelep hiba. A kapcsolószelep okosabb, jobb megoldás mint a bosch golyófészkes, nyomópálcás rendszere.

Túl kevés-túl sok szállított mennyiség:

Fúvóka illetve a hidraulikus kapcsolószelep hiba.

 A Delphi injektorok a kezdetektől IMA kódolással kerülnek beépítésre. Tehát a javítás is IMA kód generálással kell, hogy végződjön!!!

 


Siemens

Katasztrófa. Főleg a Peugeot-Citroen, a Volvo és a Ford használja. Rettenetesen gagyi elektronika. Ha egy injektor elektronikusan meghibásodik akkor tönkrevághatja a többit, és Az ECU-nak is megadja a kegyelemdöfést. Valószinűleg kb. 45Ft-ból lehetett volna védelmet szerelni bele de mérnökök valószínűleg csak szabadidős tevékenységből terveztek diesel befecskendező rendszert.

 Javítástechnológia: Már néhány injektorra elérhetőek a pótalkatrészek. Az elektronikus hiba mellett a delphi rendszerhez hasonlóan spénesedésre hajlamos a nagynyomású szivattyú. A szivattyú javítása megoldottnak mondható

A Common Rail Javítástechnológia nálunk!

Egy nagy múlttal rendelkező angliai gyártó szállította a teljes javítástechnológiánkat!

Mind a négy befecskendezőgyártó (Bosch, Denso, Delphi, Siemens) injektorait és szivattyúit tudjuk ellenőrizni illetve a javítani (természetesen a fentebb leírt korlátokkal).

Próbapadunk típusszáma Merlin S8000. Ez egy teljes egészében számítógépvezérelt próbapad melyben integrálva található az IMA kódoláshoz szükséges szoftver. Az oldalon található információk az EDC Service Autótechnikai Kft. szellemi tulajdonát képezik.  2017            

 .