Modern diesel motor nem létezik turbó feltöltő nélkül!


A turbó feladata túlnyomással friss levegőt juttatni a motorba. Használatával jelentős teljesítmény és motornyomaték növelés érhető el a szívó diesel motorokhoz képest.

Működés: A kipufogógáz a motor fordulatszámával arányosan egyre nagyobb mennyiségben,illetve sebességgel távozik a motorból. Ezt a gáznyomást felhasználva meghajtásra kerül egy turbinalapát. A turbinalapát egy tengelyen található a "frisslevegő" turbinalapáttal. A kipufogógáz és a friss levegő természetesen el van választva egymástól. Tehát a szívó-nyomó oldali turbinakerék ugyanolyan sebességgel forog mint a kipufogó oldali. Ebből következik, hogy a kerékméretek helyes megválasztása gyártói szinten a legnagyobb kihívás. A pontos méretezés hozza csak meg a kívánt motorteljesítményt.

Hagyományos turbófeltöltő robbantott ábrája

Alapvetően két fajta turbó feltöltő létezik:

Wastegate Turbó

A Wastegate  (megkerülő szelepes) turbók szabályzása egy szelep nyitásával, a kipufogógáz turbinakerékről történő elvezetésével van megoldva. A turbó aktuátor (pneumatikus beavatkozó elem) karja a hozzá vezetett nyomás hatására elmozdul és a turbó belsejében egy tányérszelepet megnyitva egyszerűen elengedi a felesleges kipufogógázt a turbinakeréktől. Ennek hatására annak fordulatszáma csökken, így a turbó lelassul.

Változó Geometriás Turbó

A VGT turbók szabályzása jelentős mértékben különbözik a Wastegate-s turbóktól. Itt az aktuátor karja egy, a kipufogó oldali turbinakerék "köré" épített lapátsort mozdít el. A lapátsor szögállása határozza meg a turbinakerékre kerülő kipufogógáz mennyiségét. A lapátsor teljes bezárásakor (összezárás) a kerékre szinte nem is jut kipufogógáz, így megtörténik a leszabályzás. Teljes nyitáskor azonban olyan irányú lesz a kipufogógáz útja, hogy a turbinakerék már alacsony motorfordulaton is képes túlnyomást létrehozni.

A korszerű diesel motorokat VGT turbókkal szerelik.

Nagy előnyük a Wastegate-s turbókkal szemben, hogy már alacsony fordulatszámtól rendelkezésre áll a kellő nyomás. 

Fokozva a teljesítményt, néhány autógyártó két darab turbót épít be.

Egy wastegate turbó és egy VGT turbó = szinte a teljes fordulatszám tartományban szabályozható levegőmennyiség.

Ilyen megoldást láthatunk az Opel Insigniában, A BMW 35d motorjánál és még a Mercedes Sprinternél is.


Ma már kizárólag VGT turbók kerülnek beépítésre az új autókba.

Szabályzásuk történhet elektropneumatikus szelep segítségével, vagy egy elektromos aktuátorral.

A vákuumos szabályzásnál a turbón levő aktuátor egy elektropneumatikus szeleptől kapja meg a mindenkori szabályzáshoz szükséges vákuumot. Az elektromos szelepet a motor vezérlőegysége működteti. A pontos beállításhoz szükség van még egy nyomásérzékelőre. Ez általában az intercoolerbe vagy a szívócsonkba kerül beépítésre. A vákuumot a motor által hajtott vákuumpumpáról kapjuk. 

Mivel az elektronika hódít, hát itt is megjelent egy ivadéka a szakma nem kis "megrökönyödésére". Mert mit is kereshetne egy elektromos motor az akár 300-600Celsius fokra felizzó turbóra szerelve?

A tervezők megmutatták nekünk, hogy meg lehet csinálni.

Nem kell vákuum a szabályzáshoz, nem kell hát vákuumos aktuátor és nem kell elektropneumatikus szelep sem.

A vezérlőegység által megvezérelt motoros aktuátor került a régi helyére. Még egy hibalehetőség, mely annyira gyakori az elektronizálódás világában.

Turbó javítás

A fenti címet beütve a Google-be, sok lehetőséget kapunk. 

Mivel ma már minden diesel autón megtalálható a turbó (persze ez a benzinesről is elmondható), gombaként nőnek ki a javítást kínáló műhelyek. Nagyon vigyázni kell, hova fordulunk turbó problémánkkal.

Néhány szempont amire érdemes odafigyelni.

  • A javító cégnek legyen szakmai múltja! Sok, az "egy turbó középrészt kicseréltem: Jó lett(!), így már turbót is tudok javítani" műhely!
  • Garancia!  (van olyan cég amely 2 év garanciát ad. Ez szerintem reklámfogás!! Garanciális problémájuk valószínűleg nincs, mert mindig lesz legalább egy indok, amivel el lehet utasítani az igényt)
  • Nem dolgozik kínai alkatrészekkel! Ez nagyon fontos mert a hazai piacra érkező kínai turbóalkatrészek szörnyen gagyik!
  • Problémakezelés! Ne támadásnak vegye, ha kérdéseket tesznek fel pl. a beépítés kapcsán!
A legjobb, ha rábízzuk magunkat a szerelőnkre. Ő nagy valószínűséggel rendelkezik turbós kapcsolattal, illetve a le- és felszerelést is szakszerűen meg tudja oldani. 

A legtöbb turbójavító ugyanis nem szereli le a turbót, ezért a le-felszerelés létfontosságú, mert a pontatlan munkavégzés akár garanciavesztéshez is vezethet. 

Szervizünkben vállaljuk a turbófeltöltő teljes javítását és a le-felszerelést is!